1. Pick out the one which does not belong to majority of items i.e; the odd thing
a. Leaf spring suspension
b. Coil spring suspension
d. Air suspension
Ans : A

2. Which of the following factors is not related to the effect of independent front suspension
a. Reducing the unsprung masses
b. Reducing tyre wear
d. Elimination of gyroscopic couples
Ans : D
3. The main function of the suspension system is best described as
a. Reducing the body movement
b. Reducing the accelerations to which the body is subjected
Ans : A
 
4. Helper springs are usually used
a. In heavy vehicles in suspension system to obtain a two stage spring rate
b. In vehicles to improve the load capacity of suspension system
d. To stiffen the suspension
Ans : A
 
5. Parts of the brake system include brake-shoes and
a. Master brake cylinder
b. Engine cylinders
Ans : C
 
6. In the power steering assembly having four valves, two distribution and two reaction during neutral, or straight- ahead driving, all four valves are
a. Fully closed
b. Partly open
Ans : C
 
7. As the steering wheel is turned a worm gear on steering shaft causes the end of the ………….. to swing toward one side or the other of the car
a. King pin
b. Steering gear
Ans : C
 
8. On the coaxial steering gear, the gear housing is lubricated
a. From the hydraulic system
b. From the worm housing
Ans : A
 
9. Turning the adjustment screw to make the over centre adjustment causes
a. End-wise movement of the ball nut
b. End-wise movement of the Pitman shaft
d. End-wise movement of steering shaft
Ans : A
 
10. Air resistance to a car at 20 km/hr is R .The air resistance at 40 km/hr would be
a. R
b. 2R
d. R2
Ans : C
 
11. Which one of the following is not apart of the chassis
a. Wheels
b. Front axle
d. Passenger seats
Ans : D
 
12. In the linkage type of power steering system, the piston rod is attached at one end to
a. A tie rod
b. A connecting rod
Ans : B
 
13. In the linkage type of power steering system, the swinging end of the pitman arm actuates
a. A spool valve
b. A tie rod
d. An idler lever
Ans : B
 
14. In the constant control power steering unit the spool valve is moved by
a. A pivot lever
b. A valve rotor
Ans : B
 
15. In the coaxial power steering unit, the spool valve
a. Rotates
b. Moves end-wise
Ans : A
 
16. In the Saginaw rotary valve unit, rotation of the valve spool from the neutral position results in application of hydraulic oil pressure from the oil pump to one or the other and of thea. Pitman arm
b. Connecting rod
d. Disc clutch
Ans : C
 
17. In the Saginaw in line unit, end-wise movement of the valve spool is caused by reaction between the
a. Worm and ball nut
b. Piston and valve
Ans : B
 
18. In the Saginaw in line power steering unit, the valve spool is centered in neutral by
a. Centering springs
b. Oil pressure
d. Torsion bar
Ans : D
 
19. Three types of oil pumps used in power steering system are vane, roller and
a. Shoe
b. Slipper
Ans : C
 
20. The two basic types of power steering system are
a. Integral and valve
b. Booster and power
Ans : C